Rozhovor s kandidáty

12. 08. 2018
Rozhovor s kandidáty

Na položené otázky odpovídají další kandidáti Pirátů a Zelených do litoměřických komunálních voleb, Aleš Stibal (Piráti) a Renata Kutina Vášová (Zelení).

Proč tě baví politika?

Aleš: „Spíš než vyloženě politik jsem aktivizovaný občan, kterého baví dialog a kontakt s lidmi. Politika pro mě není předmět primárního zájmu. Chtěl bych jen nějak přispět ke zlepšení politické a místní situace, dle mých schopností a možností. To je důvod, proč jsem se rozhodl do politiky jít. Věřím, že pokud se člověku ve veřejném prostoru něco nelíbí, má se pokusit to změnit.“

Renata: „Já to spíš vidím tak, že od studentských let se pohybuji tam, kde jsou lidé kulturně, společensky, občansky aktivní. Zde vidím základ svého vstupu do komunální politiky – od studentských demonstrací za zvýšení příspěvků vysokým školám po možnost ovlivnit naplňování vizí skutečně zdravého města, ve kterém žiji, a to ve všech ohledech – od fungování radnice a samosprávy, prostředí ve městě (ovzduší, zeleň, hřiště) po odpovědné plánování investic a péči o všechny skupiny obyvatel i ty různým způsobem znevýhodněné (senioři, zdravotně postižení, sociálně slabí).”

Jakou příspěvkovou organizaci bys měl/a ráda/a po volbách v gesci a proč?

Aleš: „To je zajímavá a přímá otázka. Mám blízko k technickým záležitostem, ale třeba i ke sportu a hudbě :-) Čili by to mohly být Technické služby, Městská sportovní zařízení, ale třeba i ZUŠ.“

Renata: „Protože největší zkušenosti mám v oblasti neziskových organizací a kulturních aktivit, jsou mi nejbližší Městská kulturní zařízení a ráda bych se v budoucnosti více zaměřila také na oblast školství.”

Koalice Pirátů a Zelených nechce spolupracovat s KSČM a SPD. Proč ne s SPD?

Aleš: „Víme, že komunální politika je o konkrétních lidech. Ti lidé ovšem vstupují do politických stran dobrovolně, čímž jaksi souzní s názory a programem té strany. Není pro mě osobně možné konstruktivně spolupracovat s někým, kdo je OK s programem postaveným na šíření strachu a populismu.“

Renata: „Nemyslím si, že bychom se v konkrétních krocích či na konkrétních tématech nebo projektech s jednotlivými zástupci SPD neshodli, ale pokud někdo vstupuje do politiky s takovým ideologickým zázemím, které kolem sebe rozsévá nepodložené zprávy a šíří nenávist k různým skupinám obyvatel, není možné s ním uzavírat partnerský vztah.”

Co bys chtěl/a po volbách řešit jako první?

Aleš: „Chci se vrhnout na zlepšování infrastruktury města a okolí. Pod infrastrukturou chápu dopravu, ale také komunikační systémy města. Lepší infrastruktura vedla vždy k větší efektivitě.“

Renata: „Po seznámení se všemi aktivitami a projekty, které běží, bych se zaměřila na situaci kolem litoměřické nemocnice, přesunu ZUŠ do budovy velitelství a rekonstrukce bazénu. Hledala bych také možnosti navýšení rozpočtu pro kulturní projekty.”

Budeš chtít jako zastupitel/ka oddávat?

Aleš: „Ne, děkuji. Nejsem moc na dlouhé proslovy :-)”

Renata: „Nemám s tím problém a svatby mě baví.”

Tvůj oblíbený film?

Aleš: „Atlas Mraků, 5. Element, MIB, BSG, z českých třeba excelentní Teorie Tygra. Obecně se dá říct, že mám rád sci-fi a komedie, pokud možno oboje najednou!”

Renata: „Příběh služebnice, Dej mi své jméno, Dead Man, E. T. Mimozemšťan, Hair, Taking off, Indiánské léto, My Fair lady, Casablanca, Samotáři a v poslední době hlavně seriály – Pustina, Most, Mamon, Strange Things, Teorie velkého třesku. Mám široký rozptyl, ale některé filmy můžu vidět znova a znova.”

Jaké místo máš nejraději v Litoměřicích?

Aleš: „Asi náměstí, i když v Litoměřicích je mnoho hezkých míst. Vůbec je to hezké město. Na náměstí je sice rušno, ale mě se to asi i vlastně líbí. Pravda, aut je tam asi trochu příliš, zkusíme zoptimalizovat, hlavně tranzit, který by se mohl náměstí vyhnout. Hlavně ale nechci z náměstí skanzen bez aktivního života.“

Renata: „Nejraději mám Střelecký ostrov – pozorovat jak se od povodní tahle část města proměnila, jak je využívána … na tomto místě je vidět, že pokud se spojí síly a lidé si za něčím jdou, dokáží velké věci.”