Podpis koaliční smlouvy a beseda v čajovně

25. 04. 2018
Podpis koaliční smlouvy a beseda v čajovně

Dne 24. dubna se v prostorách grandhotelu Salva uskutečnila tisková konference místního litoměřického sdružení České pirátské strany a Strany zelených, na níž oba politické subjekty podepsaly koaliční smlouvu a představily zástupce společné kandidátky do blížících se komunálních voleb. Obě strany tak využily společné názorové shody ve většině programových bodů a zároveň navázaly na své kolegy z Mostu, kteří již spolupráci úspěšně zahájili. Lídrem společné kandidátky byl zvolen Ing. Jindřich Pávek za Piráty, dvojkou je PhDr. Lenka Simerská se Strany zelených.

“Naši kandidáti vstupují do voleb z pozice informovaných občanů. Tato informovanost je často malá a nedostatečná, protože radnice svá závažná rozhodnutí projednává za zavřenými dveřmi a odmítá obyvatele Litoměřic informovat včas. Naším cílem na radnici tedy bude větší zapojení lidí do chodu města a jejich lepší informování”, říká Jindřích Pávek, lídr kandidátky.

Společným pilotním projektem vzájemné spolupráce bylo vytvoření internetových stránek, na kterých budou koaliční strany o svém počínání informovat své voliče a vedle volebního programu zde bude k dispozici postupně i kompletní seznam jmen a pořadí kandidátů. Obě strany si společnou kooperaci již vyzkoušely během akce Ukliďme česko nebo sázení stromů. Jejich zástupci se také stali hosty společné besedy v sále Okamžik čajovny Hóra, která navazovala na tiskovou konferenci, a kde s občany Litoměřic debatovali na téma našeho členství v Evropské unii, komunální politiky, žen v politice, ale řada přišla i na mnohé další společensky palčivé problémy.

“Do naší koalice přinášíme bohaté zkušenosti a znalost problémů města. V opozici jsme nemohli věci měnit, ale z práce v komisích města víme, kde je potřeba udělat změny, a co občany pálí”, dodává Lenka Simerská, lídryně Zelených. “Výborně také kombinujeme odbornost našich kandidátů obou stran.”, zdůrazňuje.

Výsledkem společného snažení by měla být především transparentní radnice jednoduše přístupná všem občanům, odpovědné hospodaření, šetrný přístup k životnímu prostředí a bezpečná fungující infrastruktura. Vzhledem ke svým ideologickým základům se nicméně již nyní Piráti a Zelení jednomyslně shodli na neprůchodnosti spolupráce se stranami, které ohrožují základy demokracie, nebo se přímo na její likvidaci historicky podílely, tedy s KSČM a SPD.